Geschiedenis

Waarom een schrijfwedstrijd?

De Nationale Schrijfwedstrijd is een samenwerkingsverband van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, Schouten & Nelissen en NWO/ZonMW. Het doel van de schrijfwedstrijd is blijvende aandacht te genereren voor de noodzaak van heldere taal.

Een beknopte geschiedenis

Voor het twaalfde jaar op rij kunnen inzenders hun schrijfkunst in wedstrijdverband toetsen. Tot 2012 konden slechts ambtenaren deelnemen aan de nationale schrijfwedstrijd. In 2012 en 2013 konden schrijvers uit de gezondheidszorg meedingen naar de de prestigieuze Gouden Veer. In 2014 en in 2015 werd de Gouden Veer uitgereikt voor de beste tekst in de financiële communicatie. In 2016 gaat het weer om een brief die een ambtenaar aan (een groep van) burgers heeft geschreven.

Schrijfwedstrijd 2015

De Nationale Schrijfwedstrijd richtte zich in 2015 op de beste tekst in de financiële communicatie. Wie schrijft helder over een hypotheek, pensioen, financiële regeling, verzekering of over een ander financieel product? Welke aanbieder biedt de klant of de burger de meest begrijpelijke financiële tekst, helder en eenduidig? De wedstrijd paste binnen het NWO/ZonMw-themaprogramma ‘Begrijpelijke taal’.

Els Dolstra van de Stichting De Samenwerking: Pensioenfonds voor het slagersbedrijf kreeg op donderdag 26 november de Gouden Veer 2015 overhandigd voor de beste tekst over geldzaken. De jury van de Nationale Schrijfwedstrijd vond haar tekst ‘Uw pensioenregeling 2015: Zekerheid voor nu en later’ de beste inzending. Els Dolstra schreef deze tekst in samenwerking met communicatiebureau Loo van Eck. De Nationale Schrijfwedstrijd richtte zich dit jaar op de beste tekst in de financiële communicatie, over bijvoorbeeld bankrekeningen en hypotheken, pensioenen en verzekeringen.

Marlies Wopereis won de tweede prijs met haar tekst ‘Informatie over uw Woonhuisverzekering Basis’. In deze brochure van Nationale Nederlanden worden de polisvoorwaarden gepresenteerd van de Woonhuisverzekering Basis.

De andere finalisten waren Reinout van der Heijden, Harrie-Jan van Nunen en Boukje van den Berg-ThijsCarola van Dijk & Jantine van Anen.

Voor de juryrapporten, klik hier.